Ana içeriğe atla

Ayva Receli


Hepinize evvela Selamün Aleyküm

Ailevi bir kaç sıkıntımdan dolayı sayfam ile epey ilgilenemedim. Önce oğlumun doğumunu beklerken, rahatsızlığımdan dolayı bir şeyler yapıp paylaşamadım. Sonra oğlum dünyaya geldi, bu sefer ev ile alakalı sıkıntılarımız oldu, taşınmak zorunda kaldık, ama ev bulamadık. Derken çocukla yeni hayata alış, ev taşı, yine firsat bulup birşeyler yapamadım. Şuan taşındım mı evime? Hayır, annemin yanında kalıyoruz. Ev bulmak epey zor bu sıralar. Ama oğlumda artık 6 aylık oldu, bende biraz kendimi farklı şeylere vermek istiyorum.
Uzun lafın kısası hepinize tekrar merhaba diyor, yorum ve desteklerinizi tekraren bekliyorum :)

Kayinvalidem ile Ayva Reçeli yapmıştık, okadar çok beğendik ki, çok çabuk bitirdik. Arada kaşık kaşık yedim ben canım çektikce, sizede tavsiye edip, tarifine geçiyorum.



Ayva Receli Tarifi 

*  5 adet orta boy ayva
*  5 su bardağı seker
*  5 su bardağı su
*  5 adet karanfil
*  1 adet limonun suyu

5 tane ayvayı kabuğunu soymadanö orta çekırdek yataklarını oyuyor, sonrada küp küp kesiyoruz. Ayvalar yumuşak cinsten olursa daha iyi olur. Bunları tencereye alıp suyunu ilave ederek kaynatıyoruz. Hemen şekeri ilave edersek ayvaların yumuşaması çok uzun sürer. Böyle şekerini koymadan, yaklaşık yarım saatte ayvalar yumuşuyor. Şekeri ilave edip, kapağı açık bir vaziyette kaynatmaya devam ediyoruz. Arada şeker köpürürse, köpükleri alalım. Bu esnada ayvaların çekırdekleri ile karanfilleride bir süzgeçe koyup, kaynarken içinde bekletirsek, rengi kırmızı olacaktır.
Reçel, jöle gibi kıvam alıncaya kadar kaynatmaya devam edip, limonun suyunuda ekleyerek, biraz daha kaynatıyoruz. Artık kıvamını kontrol aşamasına geçebiliriz. Reçeli porselen bir tabağa bir miktar damlatıp  5 dakika soğumasını bekleyelim. Soğuduğunda baktik ki akışı ağır, ozaman reçelimiz oldu demektir.
Karanfil ve çekirdeklerin bulunduğu süzgecide çıkarıp,kavanozlara doldurarak, ağızlarını kapatıp, ters çeviriyoruz.




Afiyet Olsun !



Yorumlar

selma tamer dedi ki…
zamanı geldı elınıze sağlık
Özgen dedi ki…
Eline sağlık en sevdiğim reçellerden biridir bayılırım kokusuna sevgiler Allah analı babalı büyütsün bebeğini
Sweety Mutfak dedi ki…
Tesekkürler canim
Sweety Mutfak dedi ki…
Aynen. Bede her receli sevmem ama ayvayi cok severim. Allah razi olsun canim cok sagol

Bu blogdaki popüler yayınlar

Solero Pastası

Keki hafif üzeri serinletici yaz günlerinde favori pastam.
Keki için:
4 yumurta 1 (kahve) fincan şeker 1 fincan sıvıyağ 2 paket vanilya puding tozu 1su bardağı un 1 paket kabartma tozu
Kreması için:
4 paket (yani 800g) sıvı krema 4 paket krema sertleştirici (Sahnesteif)
Üzeri için:

Vişneli Etimek Tatlısı

Etimek tatlısını bu sefer biraz daha renkli denedim. Hafif ve lezzetli oldu. Bizim evdekiler artık sadesini istemiyor, bir daha hep vişneli olsun dediler. Çok pratik bir tarif, malzemeler mevcud ise, çabucak yapabileceğiniz bir tatlı.
Altı için malzemeler: Etimek
Şerbeti için: 2 bardak su 1 buçuk bardak şeker
Muhallebisi için: 1 litre süt 500 ml krema (Schlagsahne) Yarım paket vanilya puding tozu 8 kaşık nişasta 2 kaşık şeker 2 paket vanilya
Üzerine: Vişne (çekirdeksiz) 500ml vişne suyu  2 kaşık Nişasta (ben 2 paket sade Tortenguss kullandım)

Çilek ve muzlu pudingli pasta

Hamurunda muz ve fındık, üzerinde vanilya pudingiyle ve en üstündede muz ve çilekle oldukca zengin ve lezzetli bir pasta tarifim var bugün sizlere.
Misafirlerimden tam not aldığından gönül rahatlığıyla tarifini paylaşıyorum.

Evvela malzemeleri sıralamadan başta söylemek istediğim birşey var..
Tarifte hem pudinge karıştırmak için, hemde hamuruna lezzet katmak için, Creme fraiche kullandım. Almanyada hr süpermarkette satılıyor, ama Türkiyemizde ne kadar kullanılıyor kesin bilmediğim için biraz nette araştırdım, taze krema diye geçiyor.
Creme fraiche bol yağlı pastorize edilmemiş krema. Nelere kullanıldığını ve nasıl evde yapıldığını burdan okuyabilirsiniz.

Artık malzemelere geçebiliriz.

Hamuru için :

* 200 gr un
* 200 gr tereyağı
* 200 gr şeker
* 4 adet yumurta
* yarım paket kabartma tozu
* 100 gr öğütülmüş fındık ( ben biraz ağıza gelsin diye hafif taneli bıraktım)
* 1 adet olgunlaşmış muz
* yarım limonun kabuğu
* 100 gr creme fraiche