Ana içeriğe atla

Kıymalı ve Peynirli Pide


Dün Hatice Ablamla yaptığımız pide'nin tarifini sizinle paylaşmak istiyorum. Kendisinin yaptığı her bir şey harika ötesi oluyor. Ve bu sefer meşhur gözkararı tarifini ölçerek yaptık belki sizlerde denemek istersiniz diye.
Eminim pideyi çok farklı yapanlarda vardır, ama ben bu tada bayıldım. Onun için ilerde yanlızda olsam yalabilmek için bir nevi buraya yazmak istedim.
Biz biraz kalabalık olduğumuzdan 2 kilodan yaptık. Siz kendinize göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.


Hamur:
2 kilo un
                   1 yaş maya                     
2 yk tuz
1 tk şeker
1 litre + 200 ml sıcağa yakın ılık su 
50 ml sıvı yağ

Unu bir kaba alıp ortasına çukur açıyoruz.
Mayayı içine ufalayıp bir bardak (200ml) su ilave ediyoruz. Şekeride koyup biraz mayalanmasına fırsat veriyoruz.
Baloncuk olup biraz bekledikten sonra tuzu ekleyip dıştan içe doğru karıştırıyoruz. Ara ara su ilave edip hamuru yuğuruyoruz. Biraz toplanmaya başlayınca sıvı yağıda döküp yumuşak bir hamur elde ediyoruz.
Ağzını kapatıp mayalanmaya bırakıyoruz.


Kıymalı iç harcı:

750 g kıyma    
                             4-5 kırmızı biber                                
10 tane kadar sivri yeşil biber   
1 konserve domates
              3 soğan              
Maydonoz
1 çb sıvıyağ
                             
2 tk pul biber
1 tk karabiber
2 tk kimyon
4 tk tuz
1 çk şeker
         
Biber soğan gibi şeyleri robottan geçirip tüm malzemeleri karıştırıyoruz.

Mayalanmış hamurdan büyük bezeler yapıyoruz. Pidenin boyunu nasıl istiyorsanız bezeleri ona göre ayarlayabilirsiniz. Bizim pideler tepsiye yanyana 4 tane sığacak kadar oldu. 130 gramlık bezeler hazırladık.
Dinlenen bezeleri uzunlamasına açıp kenarları boş kalacak şekilde harcı dolduruyor ve resimdeki gibi kenarlardan kapatıyoruz.


Üzerlerine az süt ile sulandırdığımız yumurta sarısı sürüyoruz.


Altı üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz.



Peynirli harçta yapmak isterseniz :

1 kalıp beyaz peynire maydonoz ekledik. Üzeri için kullandığımız 3 yumurtanın beyazını ve fazladan bir tam yumurtayı içine kırdık. Az süt ve sıvıyağ ile sürülecek kıvama getirdik. Birazda kırmızı biber ekledik.

Peynirlide şahane oldu.

Yapanlara şimdiden kolay gelsin afiyet olsun.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Solero Pastası

Keki hafif üzeri serinletici yaz günlerinde favori pastam.
Keki için:
4 yumurta 1 (kahve) fincan şeker 1 fincan sıvıyağ 2 paket vanilya puding tozu 1su bardağı un 1 paket kabartma tozu
Kreması için:
4 paket (yani 800g) sıvı krema 4 paket krema sertleştirici (Sahnesteif)
Üzeri için:

Vişneli Etimek Tatlısı

Etimek tatlısını bu sefer biraz daha renkli denedim. Hafif ve lezzetli oldu. Bizim evdekiler artık sadesini istemiyor, bir daha hep vişneli olsun dediler. Çok pratik bir tarif, malzemeler mevcud ise, çabucak yapabileceğiniz bir tatlı.
Altı için malzemeler: Etimek
Şerbeti için: 2 bardak su 1 buçuk bardak şeker
Muhallebisi için: 1 litre süt 500 ml krema (Schlagsahne) Yarım paket vanilya puding tozu 8 kaşık nişasta 2 kaşık şeker 2 paket vanilya
Üzerine: Vişne (çekirdeksiz) 500ml vişne suyu  2 kaşık Nişasta (ben 2 paket sade Tortenguss kullandım)

Çilek ve muzlu pudingli pasta

Hamurunda muz ve fındık, üzerinde vanilya pudingiyle ve en üstündede muz ve çilekle oldukca zengin ve lezzetli bir pasta tarifim var bugün sizlere.
Misafirlerimden tam not aldığından gönül rahatlığıyla tarifini paylaşıyorum.

Evvela malzemeleri sıralamadan başta söylemek istediğim birşey var..
Tarifte hem pudinge karıştırmak için, hemde hamuruna lezzet katmak için, Creme fraiche kullandım. Almanyada hr süpermarkette satılıyor, ama Türkiyemizde ne kadar kullanılıyor kesin bilmediğim için biraz nette araştırdım, taze krema diye geçiyor.
Creme fraiche bol yağlı pastorize edilmemiş krema. Nelere kullanıldığını ve nasıl evde yapıldığını burdan okuyabilirsiniz.

Artık malzemelere geçebiliriz.

Hamuru için :

* 200 gr un
* 200 gr tereyağı
* 200 gr şeker
* 4 adet yumurta
* yarım paket kabartma tozu
* 100 gr öğütülmüş fındık ( ben biraz ağıza gelsin diye hafif taneli bıraktım)
* 1 adet olgunlaşmış muz
* yarım limonun kabuğu
* 100 gr creme fraiche