Ana içeriğe atla

Elif böreği (nâm-ı diğer "Sigara böreği")


Selam arkadaşlar !

Bugün sizi yeni bir isimle tanıştırmak istiyorum. Bizde Sigara boreği diye bilinen bu böreğe Elif böreği derler. Çünkü nimeti sigaraya benzetmek bizce pek hoş olmaz.
Hem çocuklarımızı Sigara gibi kötü alışkanlıklardan korumak istiyoruz hemde her çocuğun çok severek yediği bir yemeğe sigara diyoruz. 
Bunun çaresi bence bu böreğe Elif böreği demek. Çünkü ilk kim bu böreği sigaraya benzetmişse herhalde Arabca alfabeyi pek bilmiyordu. Bence arab harflerinin ilki olan "Elif"e daha çok benziyor.
Hem bu bahane ile çocuklarımıza sigara yerine Kuranımızdan bir harfide sevdirmiş olmazmıyız ne dersiniz? 

Tabi yine herkesin kendi bileceği birşey. Bir çoğumuz eminim tarife bakma ihtiyacı hissetmiyoruz bile ama ben belki aramızda hiç
yapmamış olanlar varsa, onlar için yinede pretik bir şekilde anlatmak istiyorum.

Malzemeler :

3gen yufka
beyaz peynir
maydonoz
1 yumurta
süt 
sıvıyağ
arzuya göre susam ve/veya çörekotu


Evvela beyaz peyniri ufalıyoruz. Maydonozları ince kıyıp ikisini karıştırıyoruz.

Ayrı bir kapta yumurtamızı biraz süt ve sıvıyağ ile hafif sulandırıyoruz.



3gen yufkayı geniş kısmı önümüze gelecek şekilde tezgaha koyalım. Yumurtalı karışımdan fırça yardımıyla yufkamıza komple sürelim. Geniş tarafa peynirimizden resimdeki gibi koayup evvela kenarlarını kapatalım sonrada uca doğru yuvarlayalım. Ucu alta gelecek şekilde tepsimize dizelim.
Üzerine yine yumurtadan sürüp susam veya çörekotu serpelim.
180-200° de üstü kızarana kadar pişirelim.

Arz ederseniz yağda kızartabilirsiniz ama bence böyle hem daha kolay oluyor hemde daha hafif. Kaloriyide azaltmış oluyoruz tabi ;)


Ben birazınıda kaşar peynirli yaptım oda cok güzel oluyor.
Kaşarı rendeleyip kekik ile karıştırdım.

Eğer yufka ile yapabileceğiniz farklı tarifleri gözden geçirmek isterseniz, burayı tıklayın tariflere ulaşın

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Solero Pastası

Keki hafif üzeri serinletici yaz günlerinde favori pastam.
Keki için:
4 yumurta 1 (kahve) fincan şeker 1 fincan sıvıyağ 2 paket vanilya puding tozu 1su bardağı un 1 paket kabartma tozu
Kreması için:
4 paket (yani 800g) sıvı krema 4 paket krema sertleştirici (Sahnesteif)
Üzeri için:

Vişneli Etimek Tatlısı

Etimek tatlısını bu sefer biraz daha renkli denedim. Hafif ve lezzetli oldu. Bizim evdekiler artık sadesini istemiyor, bir daha hep vişneli olsun dediler. Çok pratik bir tarif, malzemeler mevcud ise, çabucak yapabileceğiniz bir tatlı.
Altı için malzemeler: Etimek
Şerbeti için: 2 bardak su 1 buçuk bardak şeker
Muhallebisi için: 1 litre süt 500 ml krema (Schlagsahne) Yarım paket vanilya puding tozu 8 kaşık nişasta 2 kaşık şeker 2 paket vanilya
Üzerine: Vişne (çekirdeksiz) 500ml vişne suyu  2 kaşık Nişasta (ben 2 paket sade Tortenguss kullandım)

Çilek ve muzlu pudingli pasta

Hamurunda muz ve fındık, üzerinde vanilya pudingiyle ve en üstündede muz ve çilekle oldukca zengin ve lezzetli bir pasta tarifim var bugün sizlere.
Misafirlerimden tam not aldığından gönül rahatlığıyla tarifini paylaşıyorum.

Evvela malzemeleri sıralamadan başta söylemek istediğim birşey var..
Tarifte hem pudinge karıştırmak için, hemde hamuruna lezzet katmak için, Creme fraiche kullandım. Almanyada hr süpermarkette satılıyor, ama Türkiyemizde ne kadar kullanılıyor kesin bilmediğim için biraz nette araştırdım, taze krema diye geçiyor.
Creme fraiche bol yağlı pastorize edilmemiş krema. Nelere kullanıldığını ve nasıl evde yapıldığını burdan okuyabilirsiniz.

Artık malzemelere geçebiliriz.

Hamuru için :

* 200 gr un
* 200 gr tereyağı
* 200 gr şeker
* 4 adet yumurta
* yarım paket kabartma tozu
* 100 gr öğütülmüş fındık ( ben biraz ağıza gelsin diye hafif taneli bıraktım)
* 1 adet olgunlaşmış muz
* yarım limonun kabuğu
* 100 gr creme fraiche