Ana içeriğe atla

Berliner- Alman usulü tatlı hamur işi

Içi reçelli dışı şekerli yumuşacık ve çok lezzetli

Malzemeler:
500 gr   un
80 gr  şeker
bir tutam tuz
200 ml   süt 
2 yumurta
80 gr tereyağı
1 yaş maya


Ayrıca:
reçel
kızartmak için yağ
dışı için şeker

Evvela un, 80 gr şeker ve tuzu karıştırıyoruz.
Süt' den 100 ml ısıtıp maya ile karıştırıp, bunu hamura ekliyoruz ve kısa bir karıştırdıktan sonra 15 dk bekletiyoruz.

Sonra kalan sütü, yumurtaları ve tereyağı ilave edip, hamur haline getiriyoruz. ( gerekirse un ilave edilebilir) 
Hamurun üstünü kapatıp, 40 dk dinlenmeye bırakıyoruz.

Dinlendikten sonra hamuru tekrar bir yoğurup, 
18 civarı eşit bezelere bölüyoruz. Yağlanmış tepside üstleri kapalı tekrar 20 dk dinlendiriyoruz.
( bu arada bezeler tekrar kabarıyor, onun için bezeleri fazla büyük yuvarlamayalım)

Reçeli ısıtıyoruz. Içinde taneler varsa süzebiliriz. Sıkma torbasına dolduruyoruz ve sivri bir uç takıyoruz.
Tavada yağımızı kızartıp, bezelerimizi kısık ayarda alt üst çevirerek kızartıyoruz. Altının kısık olması önemli. Kızartma işi 6-8 dk sürmeliki içi çiğ kalmasın.

Kızaran hamurları peçete üstünde bekletelim yağı süzülsün. Hamurları kenarından delip içini dolduruyoruz.



Alt üst şekere batırdıkmı servise hazır. 

Afiyet olsun



Yorumlar

Aybuke ÖGE dedi ki…
Merhabalar bu tarifi gördüğüme çok sevindim :) Antalya da tek bir yerde bunu satıyorlar ve tabiki her zaman oraya gitmek zor olabiliyor ve görüntüsü bu kadar benzeyen tarif görmemiştim hiç hemen yapıcam . Ellerinize sağlık bende sizi sayfama beklerim teşekkürler , sevgiler ((:
Sweety Mutfak dedi ki…
Çok sevindim. Biraz uğraştiriyor ama bence denemeye değer. Sevgilerimle

Bu blogdaki popüler yayınlar

Solero Pastası

Keki hafif üzeri serinletici yaz günlerinde favori pastam.
Keki için:
4 yumurta 1 (kahve) fincan şeker 1 fincan sıvıyağ 2 paket vanilya puding tozu 1su bardağı un 1 paket kabartma tozu
Kreması için:
4 paket (yani 800g) sıvı krema 4 paket krema sertleştirici (Sahnesteif)
Üzeri için:

Vişneli Etimek Tatlısı

Etimek tatlısını bu sefer biraz daha renkli denedim. Hafif ve lezzetli oldu. Bizim evdekiler artık sadesini istemiyor, bir daha hep vişneli olsun dediler. Çok pratik bir tarif, malzemeler mevcud ise, çabucak yapabileceğiniz bir tatlı.
Altı için malzemeler: Etimek
Şerbeti için: 2 bardak su 1 buçuk bardak şeker
Muhallebisi için: 1 litre süt 500 ml krema (Schlagsahne) Yarım paket vanilya puding tozu 8 kaşık nişasta 2 kaşık şeker 2 paket vanilya
Üzerine: Vişne (çekirdeksiz) 500ml vişne suyu  2 kaşık Nişasta (ben 2 paket sade Tortenguss kullandım)

Çilek ve muzlu pudingli pasta

Hamurunda muz ve fındık, üzerinde vanilya pudingiyle ve en üstündede muz ve çilekle oldukca zengin ve lezzetli bir pasta tarifim var bugün sizlere.
Misafirlerimden tam not aldığından gönül rahatlığıyla tarifini paylaşıyorum.

Evvela malzemeleri sıralamadan başta söylemek istediğim birşey var..
Tarifte hem pudinge karıştırmak için, hemde hamuruna lezzet katmak için, Creme fraiche kullandım. Almanyada hr süpermarkette satılıyor, ama Türkiyemizde ne kadar kullanılıyor kesin bilmediğim için biraz nette araştırdım, taze krema diye geçiyor.
Creme fraiche bol yağlı pastorize edilmemiş krema. Nelere kullanıldığını ve nasıl evde yapıldığını burdan okuyabilirsiniz.

Artık malzemelere geçebiliriz.

Hamuru için :

* 200 gr un
* 200 gr tereyağı
* 200 gr şeker
* 4 adet yumurta
* yarım paket kabartma tozu
* 100 gr öğütülmüş fındık ( ben biraz ağıza gelsin diye hafif taneli bıraktım)
* 1 adet olgunlaşmış muz
* yarım limonun kabuğu
* 100 gr creme fraiche